Oproepen en nieuws

VACATURE: DOCENT(EN) HANDVORMEN

Vacature
 
In verband met een uitbreiding van onze docentengroep zoeken wij een

Docent handvormen
 
Vooralsnog voor in 8 uur per week
 
De Nederlandse Keramiekopleiding is een ambachtelijke opleiding Keramische Technieken. Deze (deeltijd-) opleiding duurt drie jaar en bestaat uit lessen handvormen, draaien en glazuren. Daarnaast biedt de Keramiekopleiding diverse vervolgopleidingen, specialisaties en workshops aan. Cursisten komen uit het hele land en soms van net over de grens.
 
We zoeken een enthousiaste en vakbekwame docent handvormen die:
 • als ‘handvormer’ actief het keramische vak uitoefent.
 • over aantoonbare uitstekende didactische vaardigheden beschikt en ervaring heeft in het les geven aan volwassenen.
 • ruime kennis en vaardigheid bezit van de keramische technieken (die op school onderwezen worden), niet alleen theoretisch maar ook praktisch.
 • in staat is de theorie van het glazuuronderwijs helder uit te leggen.
 • de cursisten kan begeleiden in het ontwikkelen van glazuren.
 • een enthousiast en gepassioneerd ambassadeur van het ambacht is.
 • binnen een klein team zich wil inzetten voor de verdere ontwikkeling van de Nederlandse Keramiekopleiding.
 
Wij bieden:
 • collegiale samenwerking in een enthousiast team van keramiek professionals
 • gemotiveerde cursisten die het vak echt willen leren
 • een professionele werk- en onderwijsomgeving in een kleinschalige en informele organisatie
 • vooralsnog een tijdelijke aanstelling voor een cursusjaar en salariëring volgens regeling SBB Gouda, waaronder de Nederlandse Keramiekopleiding valt.
 • werkzaamheden volgens een overeen te komen rooster. 1 x per 14 dagen 8 uur op zaterdag, 1x per 14 dagen op woensdag (lestijden zaterdag van 10.00 uur tot 15.30 uur, woensdag van 13.00- 18.30 uur). Een kleinere aanstelling is bespreekbaar.   
 
Nadere inlichtingen bij: Mies van den Brûle, coördinator Nederlandse Keramiekopleiding; miesvandenbrule@gmail.com/ 06-83262482
 
Graag uw sollicitatie per email vóór 15 augustus 2021 naar: info@keramiekopleiding.nl
 
Nederlandse Keramiekopleiding
Winterdijk 4a
2801 SJ  Gouda
www.keramiekopleiding.nl


 

OPROEP: Internationale Glas- en Keramiekmarkt Haacht 2021

29 augustus  2021: Internationale Glas en Keramiekmarkt in Haacht, België.
Info en aanmelden: www.artksp.be  Deadline: 15-augustus-2021

OPROEP: The Third Blanc de Chine International Ceramic Award 2021

The Third Blanc de Chine International Ceramic Art Award 2021
Application Requirements: 30 december 2021
Klik hier voor meer informatie

Oproep werkplaatsprojectWie: beeldende kunstenaars in diverse media en disciplines.
Waar: FLACC, Genk in België 

Wanneer: een aaneengesloten periode van 3 maanden of ongeveer 90 dagen verdeeld over verschillende periodes vanaf februari 2022 tot december 2022
Deadline: 1 augustus 2021
FLACC fuseert dit najaar met CIAP (www.ciap.be) tot een nieuwe organisatie. In synergie met C-mine en andere gelijkgestemde partners zal de nieuwe organisatie de kunstenaars ruimte, tijd en middelen bieden om te experimenteren, om nieuwe projecten te ontwikkelen en deze ook met anderen te delen. Met een breed aanbod aan activiteiten – workshops, tentoonstellingen, lezingen, sociale bijeenkomsten en nog veel meer – wordt het een nieuwe ontmoetingsruimte voor kunstenaars, kunstliefhebbers, buren en een breder publiek. De innovatieve, creatieve sfeer van C-mine en van Genk — een stad in constante transformatie — vormt een vruchtbare bodem voor deze nieuwe ontwikkeling. In lijn met de geschiedenis van Genk als “station d’artistes”, geliefd toevluchtsoord van kunstenaars, onderzoekers en denkers, liggen hier kansen om een kunstenaarskolonie van de toekomst te zijn.
Deze oproep voor een werkplaatsproject is open voor alle beeldende kunstenaars. Door de diversiteit van onze werkplaatsen is de oproep voor projecten in diverse media en disciplines. Projecten met aandacht voor artistieke arbeid, die de kunstenwerkplaats bevragen of projecten met een nadruk op experiment, hebben onze voorkeur. Ontwikkeling, reflectie en experiment staan via een (re)thinking while doing-methodiek centraal in de werkplaatsprojecten. Wij geloven in het minimaliseren van (tijds)druk en fysieke output en daarom maakt een tentoonstelling geen deel uit van de werkplaatsprojecten. In overleg is een lezing of ander eendaags evenement mogelijk. We staan open voor experimentele kortdurende presentaties of andere vormen van interactie.
De werkperiode is minstens 3 maanden fulltime of minimaal 90 dagen verdeeld over verschillende periodes in 2022. FLACC biedt, naast technische, inhoudelijk en organisatorische begeleiding, de kunstenaars een accommodatie, een werkplaats, reiskostenvergoeding en een klein productiebudget.
Aanvraagprocedure
Om een aanvraag in te dienen, vragen wij u om het aanvraagformulier in Acrobat Reader en het excel sheet (vul het budget in) te gebruiken. De aanvraag moet bestaan uit een uitgebreid projectvoorstel, een nauwkeurig gecalculeerd budget, een (voorkeurs)werkperiode en C.V. (in woord en beeld).
Meer informatie
Voor meer informatie contacteer Luuk Nouwen of Stef Renard via application@flacc.info.
 

Land Art Delft: Tulpenpiramide

Vanaf deze week is 's wereld grootste tulpenpiramide bij Land Art Delft omsingeld door 10.000 rode tulpen. De tulpen, ter beschikking gesteld door De Tulperij uit Voorhout, zorgen voor een typisch Hollands plaatje rondom de 12-meter hoge Delfts Blauwe Tulpenpiramide die door schilders van Royal Delft is beschilderd. Er is een coronaproof arrangement samengesteld - een fietsroute die de drie locaties verbindt, te vinden op Route.nl
Meer info

Open call Ceramic Stories - Short Movie Competition

Open the call to the CERAMIC STORIES - Short Movie Competition, for the creation of videos dedicated to ceramics, which has been launched by the MIC, in collaboration with the PORZELLANIKON of Selb, leader of the CERDEE project.
From 3 May to 15 October 2021 (1 pm) video makers and students, aged between 18 and 35, can take part in the competition by creating short videos that aim to support ceramic production and marketing, stimulating a reflection on the identity of ceramics.
For further information: Monica Gori +39 0546 697322 monicagori@micfaenza.org

Museum Arnhem: 1e tegel op de nieuwe museumvleugel geplaatst

In april brachten Saskia Bak en Cathelijne Bouwkamp de eerste tegels aan op de nieuwe museumvleugel. De komende maand worden er in totaal 82.000 unieke tegels aan de gevel bevestigd.
De tegels zijn gemaakt door Koninklijke Tichelaar. De geglazuurde keramische tegels zijn zeer duurzaam als gevelmateriaal; gemaakt van natuurlijke klei en ze blijven hun kleur en glans behouden. Door een speciaal 'recept' is geen één tegel hetzelfde. De combinatie van de kleuren en het verloop van de kleuren zorgen ervoor dat je straks met verwondering naar het nieuwe museumgebouw kijkt.

Keramiekmarkt Maaseik 27 juni 2021: GEANNULEERD

Op basis van de huidige situatie m.b.t. het Coronavirus én het ontbreken van onderrichtingen voor het organiseren van evenementen in de komende maanden, heeft het College van Burgemeester en Schepenen beslist om de keramiekmarkt 2021 te annuleren.

OPROEP: Internationale Biënnale Papierkunst 2022, Haacht, België

• 26 maart t/m 3 april 2022: 4e editie van de Internationale Biënnale Papierkunst 2022.
Info en aanmelden: www.artksp.be  Deadline 1 oktober 2021

OPROEP: CONNECT 2021 - Beeldhouwkunst & Schilderkunst

• 13 t/m 22 augustus 2021: Tentoonstelling Beeldhouwkunst & Schilderkunst: Online wedstrijd annex tentoonstelling voor schilderkunst & beeldhouwkunst. Voor kunstenaars uit België en Nederland.
Info en aanmelding:

OPROEP: Internationale Textielkunst Biënnale 22-30 oktober 2022

• 22 t/m 30 oktober 2022: Internationale Textielkunst Biënnale
Info en aanmelden: www.artksp.be
Deadline: 1 maart 2022

Anne Wenzel maakt het werk van Francis Bacon na van klei

'Het begint telkens met een probleem', zegt kunstenaar Anne Wenzel opgewekt. Enthousiast loopt ze door haar atelier om de serie keramieken beelden te laten zien die ze sinds maart vorig jaar - het begin van de eerste lockdown - maakt, naar direct voorbeeld van de schilderijen vam Francis Bacon (1909-1992).
Klik hier voor meer informatie

Vogel-Vrij project

Het houdt maar niet op...
Drie maanden in het nieuwe jaar en ik heb nog geen workshop kunnen geven. Scholen zijn weer open maar het lesgeven is vooralsnog voorbehouden aan de vaste docenten. Daarbij moet ik bekennen dat ik als freelancer het nog niet helemaal voor me zie, met explosieve uitbraken op sommige plaatsen, dat ik binnen afzienbare tijd van klas naar klas en van school naar school zou gaan. Is de angst dan toch ook bij mij wat vast gaan zitten? Ik hou het erop dat het straks weer even wennen is en de geest zich zal moeten aanpassen aan een nieuwe realiteit dat er nu ook andere risico's zijn om mee te leven. Ook is het nog niet duidelijk wanneer de cursussen in mijn atelier weer van start kunnen gaan.

In februari heb ik een proefopstelling van Vogel-Vrij gemaakt tijdens een preview tentoonstelling, daar is een tv-uitzending van gemaakt (zie verderop in deze nieuwsbrief). Vanwege de maatregelen is de tentoonstelling niet voor het publiek zichtbaar geweest. Bekijk hier mijn opbouwfilmpje.

Desalniettemin gaat mijn project Vogel-Vrij dit jaar toch door, al is de realisatie deze zomer wel ruim een maand later dan aanvankelijk gepland. Vooral doordat ik ook dit jaar alweer drie maanden aan Vogel-Vrij workshops op scholen niet heb kunnen geven. Toch zie ik er naar uit om menigeen, jong en oud, te laten ervaren wat je met je handen allemaal kunt. 

Dus gooi ik het over een andere boeg en sla ik een nieuwe weg in: 
Digitale boetseer workshops voor Vogel-Vrij
Ik daag jullie uit om digitaal creatief mee te doen met mijn project Vogel-Vrij.

Klei jij ook mee met de mensen om je heen? Heerlijk om eens wat anders samen thuis te doen, een mooie leerzame ervaring. Jouw vogeltjes doen mee aan de kunstinstallatie Vogel-Vrij en zijn deze zomer te bewonderen in Centrum Beeldende Kunst Emmen, locatie Rensenpark. 

Ik zie je graag in het echt en voor nu toch 'gewoon' digitaal!
Liefs Myrte.

Geen Keramiekmarkt Dwingeloo i n 2021!

•  Geen keramiekmarkt Dwingeloo op 13 mei 2021!
We hopen op hemelvaartsdag 26 mei 2022 een nieuwe Keramiekmarkt Dwingeloo te organiseren. NB: Voor de markt in 2022 zal een geheel nieuwe inschrijvings- en selecteronde plaats vinden. De inschrijving zal medio oktober 2021 open gesteld worden. www.keramiekmarktdwingeloo.nl

OPROEP: Jouw werk in KLEI?

       
Doe mee aan de rubriek KleiGalerij! In 2021 heeft iedere aflevering van de rubriek KleiGalerij in KLEI weer een thema. Abonnees van het blad kunnen een goede foto (jpg of tiff, ca. 2 of 3 MB) van hun werk insturen naar redactie@klei.nl Vermeld daarbij: • De naam van de maker (met geboorteplaats en -jaar) • De titel • Het jaartal waarin het gemaakt is • Gebruikte materialen • Afmetingen (H x B x D) • De naam van de fotograaf • Huidige adres en woonplaats en (eventueel) de website • Vertel in maximaal 75 woorden iets over de maker en/of het werk zelf. De redactie plaatst uitsluitend kwalitatief goede foto’s van objecten die in het thema passen. Ben je (nog) geen abonnee, dan nodigen we je bij deze van harte uit om dit te worden. Een jaarabonnement kost op jaarbasis in 2021 voor Nederland en België € 28,50 met incassomachtiging; € 30,00 bij andere betaalwijze.
Thema’s en uiterste inleverdata 2021
2021-2 (maart-april): Vazen: Inleveren vóór 10 januari 2021.
2021-3 (mei-juni): Transport: Inleveren vóór 10 maart 2021.
2021-4 (juli-augustus): Teksten op keramiek: Inleveren vóór 10 mei 2021.
2021-5 (september-oktober: Herhaling: Inleveren vóór 10 juli 2021.
2021-6 (november-december): Kerst: Inleveren vóór 10 september 2021.

OPROEP: Galerie Huis ter Heide

De kunstenaars van Galerie Huis ter Heide zoeken nog een collecief lid (ruimtelijk). Iets voor u?
Mail naar: kunstenaars@galeriehuisterheide.nl

OPROEP: Uw favoriete glazuurrecept delen?

In de rubriek ‘Het glazuurrecept’ delen lezers van KLEI een van hun favoriete glazuurrecepten. Dat kan een geheel eigen glazuur zijn, maar ook een bestaand glazuur met eigen aanpassingen. Ook een recept delen? Stuur dan een mail aan redactie@klei.nl met als titel ‘Glazuurrecept’. Beantwoord in de tekst onderstaande 3 vragen en stuur twee goede foto’s mee: een detailfoto van het glazuur en een foto van het werk (jpg of tiff, ca. 2 of 3 MB).
 1. Waarom is dit glazuur een van je favorieten?
 2. Wat zijn de eigenschappen van het glazuur?
 3. Wat is de herkomst van dit glazuur?

OPROEP om te exposeren

Rottum is een klein wierdendorpje in Noord-Groningen. In het kerkje worden, naast andere activiteiten, al 12 jaar exposities georganiseerd. Het gaat voornamelijk om hangend werk. Bent u geïnteresseerd voor de jaren 1921 of 1922 stuurt u dan foto's van uw werk naar mirjambouchier@gmail.com Er zijn aan het exposeren geen kosten verbonden.

Discussieforum is verhuisd van de website naar Facebook

Op de nieuwste versie van de website www.klei.nl (inmiddels online), is geen discusieforum meer aanwezig. De reden hiervoor is dat er steeds minder belangstelling is voor het gebruik van het forum en dat het bouwen van een nieuwe versie te hoge kosten met zich meebrengt. Van de informatie uit het oude forum en uit de periode vanaf 2016 tot 21 mei 2020 komt binnenkort een read-only bestand en deze zal op de website onder 'handig' worden geplaatst zodat alle informatie nog wel toegankelijk blijft.
Op Facebook kunnen vragen gesteld worden aan de redactie en aan andere keramisten via de groep 'KLEI keramiek magazine - informatie delen en vragen stellen'. Hier kunnen ook foto’s van werk en aankondigingen van exposities gedeeld worden. Ga naar Facebook