Oproepen en nieuws

POP-UP Uitstalling: Keramiek van 14 kunstenaars in de stal

Van 15 mei t/m 15 juli brengen 14 professionele keramiekkunstenaars hun nieuwste werk evenals hun evergreens weer voor het voetlicht. Ieder van hen heeft een eigen stand in de sfeervolle authenthieke grupstal op de boerderij.
Info: www.tinekevangils.com/popupuitstalling/


Land Art Delft: Tulpenpiramide

Vanaf deze week is 's wereld grootste tulpenpiramide bij Land Art Delft omsingeld door 10.000 rode tulpen. De tulpen, ter beschikking gesteld door De Tulperij uit Voorhout, zorgen voor een typisch Hollands plaatje rondom de 12-meter hoge Delfts Blauwe Tulpenpiramide die door schilders van Royal Delft is beschilderd. Er is een coronaproof arrangement samengesteld - een fietsroute die de drie locaties verbindt, te vinden op Route.nl
Meer info

Open call Ceramic Stories - Short Movie Competition

Open the call to the CERAMIC STORIES - Short Movie Competition, for the creation of videos dedicated to ceramics, which has been launched by the MIC, in collaboration with the PORZELLANIKON of Selb, leader of the CERDEE project.
From 3 May to 15 October 2021 (1 pm) video makers and students, aged between 18 and 35, can take part in the competition by creating short videos that aim to support ceramic production and marketing, stimulating a reflection on the identity of ceramics.
For further information: Monica Gori +39 0546 697322 monicagori@micfaenza.org

Mueum Arnhem: 1e tegel op de nieuwe museumvleugel geplaatst

In april brachten Saskia Bak en Cathelijne Bouwkamp de eerste tegels aan op de nieuwe museumvleugel. De komende maand worden er in totaal 82.000 unieke tegels aan de gevel bevestigd.
De tegels zijn gemaakt door Koninklijke Tichelaar. De geglazuurde keramische tegels zijn zeer duurzaam als gevelmateriaal; gemaakt van natuurlijke klei en ze blijven hun kleur en glans behouden. Door een speciaal 'recept' is geen één tegel hetzelfde. De combinatie van de kleuren en het verloop van de kleuren zorgen ervoor dat je straks met verwondering naar het nieuwe museumgebouw kijkt.

Silex Wezep verhuist en wordt Silex Zwolle!


Silex Wezep ondergaat een groeispurt en gaat daarom verhuizen!
Silex Zwolle is ruim van opzet en biedt dezelfde service die u van ons gewend bent. Vanaf 18 mei 2021 is Silex Zwolle te bezoeken op adres:
Telfordstraat 14. 8013 RM Zwolle
Silex Wezep sluit vanaf 13 mei 2021 de deuren.
Silex Zwolle zal te bereiken zijn op telefoonnummer: +31 (0)73-631 54 05
en per e-mail: zwolle@silex.nl

Keramiekmarkt Maaseik 27 juni 2021: GEANNULEERD

Op basis van de huidige situatie m.b.t. het Coronavirus én het ontbreken van onderrichtingen voor het organiseren van evenementen in de komende maanden, heeft het College van Burgemeester en Schepenen beslist om de keramiekmarkt 2021 te annuleren.

Wie is de maker?


Kortgeleden een keramiek sculptuur gekocht maar kan niet achterhalen wie de maker is. Herkent u de signatuur of de maker?
Graag reactie naar: opmijnnetvlies@gmail.com

OPROEP: Internationale Glas- en Keramiekmarkt Haacht 2021

29 augustus  2021: Internationale Glas en Keramiekmarkt in Haacht, België.
Info en aanmelden: www.artksp.be  Deadline: 15-juli-2021

OPROEP: Internationale Biënnale Papierkunst 2022, Haacht, België

• 26 maart t/m 3 april 2022: 4e editie van de Internationale Biënnale Papierkunst 2022.
Info en aanmelden: www.artksp.be  Deadline 1 oktober 2021

OPROEP: Internationale Textielkunst Biënnale 22-30 oktober 2022

• 22 t/m 30 oktober 2022: Internationale Textielkunst Biënnale
Info en aanmelden: www.artksp.be
Deadline: 1 maart 2022

OPROEP: CONNECT 2021 - Beeldhouwkunst & Schilderkunst

• 13 t/m 22 augustus 2021: Tentoonstelling Beeldhouwkunst & Schilderkunst: Online wedstrijd annex tentoonstelling voor schilderkunst & beeldhouwkunst. Voor kunstenaars uit België en Nederland.
Info en aanmelding:

Anne Wenzel maakt het werk van Francis Bacon na van klei

'Het begint telkens met een probleem', zegt kunstenaar Anne Wenzel opgewekt. Enthousiast loopt ze door haar atelier om de serie keramieken beelden te laten zien die ze sinds maart vorig jaar - het begin van de eerste lockdown - maakt, naar direct voorbeeld van de schilderijen vam Francis Bacon (1909-1992).
Klik hier voor meer informatie

GRASSIMESSE LEIPZIG: 29.10. - 31.10.2021Bewerbungsfrist zur Teilnahme bis 15.Mai
Die diesjährige GRASSIMESSE LEIPZIG findet vom 29.10. bis 31.10.2021 im GRASSI Museum für Angewandte Kunst in Leipzig statt. Bis zum 15.Mai können sich Künstler*innen und Designer*innen, Kunsthandwerker*innen, Werkstätten und Ateliers sowie Studierende für die Teilnahme an dieser internationalen Verkaufsmesse für angewandte Kunst und Design bewerben. Eine internationale Fachjury wählt die rund 100 Teilnehmer*innen für die diesjährige Grassimesse aus. Künstlerische Qualität im Hinblick auf Gestaltung und Ausführung gelten dabei als entscheidendes Kriterium.
Die Grassimesse ist ein internationales Forum für angewandte Kunst und Design mit Wurzeln bis zurück ins Jahr 1920, als namhafte Aussteller, von BauhausKünstlern bis zur Wiener Werkstätte, zu Gast waren. Die heute in den Foyers und Ausstellungsräumen des Museums stattfindende Verkaufsmesse lädt drei Tage zum Schauen, Informieren und Kaufen ein. Für Kunst- und Designinteressierte ein fester Termin im Kalender und eine außerordentlich gute Gelegenheit, Einzelstücke aus den Bereichen Schmuck, Keramik, Glas, Möbel, Metall, Stein, Textil, Mode, Papier, Spielzeug und Accessoires zu erwerben.
Während der Grassimesse werden vier Preise vergeben, die mit Preisgeldern in Höhe von 1.000€ bis 3.000€ dotiert sind.
Die Bewerbungsunterlagen und weitere Informationen unter https://bewerbung.grassimesse.de/registrieren/

Vogel-Vrij project

Het houdt maar niet op...
Drie maanden in het nieuwe jaar en ik heb nog geen workshop kunnen geven. Scholen zijn weer open maar het lesgeven is vooralsnog voorbehouden aan de vaste docenten. Daarbij moet ik bekennen dat ik als freelancer het nog niet helemaal voor me zie, met explosieve uitbraken op sommige plaatsen, dat ik binnen afzienbare tijd van klas naar klas en van school naar school zou gaan. Is de angst dan toch ook bij mij wat vast gaan zitten? Ik hou het erop dat het straks weer even wennen is en de geest zich zal moeten aanpassen aan een nieuwe realiteit dat er nu ook andere risico's zijn om mee te leven. Ook is het nog niet duidelijk wanneer de cursussen in mijn atelier weer van start kunnen gaan.

In februari heb ik een proefopstelling van Vogel-Vrij gemaakt tijdens een preview tentoonstelling, daar is een tv-uitzending van gemaakt (zie verderop in deze nieuwsbrief). Vanwege de maatregelen is de tentoonstelling niet voor het publiek zichtbaar geweest. Bekijk hier mijn opbouwfilmpje.

Desalniettemin gaat mijn project Vogel-Vrij dit jaar toch door, al is de realisatie deze zomer wel ruim een maand later dan aanvankelijk gepland. Vooral doordat ik ook dit jaar alweer drie maanden aan Vogel-Vrij workshops op scholen niet heb kunnen geven. Toch zie ik er naar uit om menigeen, jong en oud, te laten ervaren wat je met je handen allemaal kunt. 

Dus gooi ik het over een andere boeg en sla ik een nieuwe weg in: 
Digitale boetseer workshops voor Vogel-Vrij
Ik daag jullie uit om digitaal creatief mee te doen met mijn project Vogel-Vrij.

Klei jij ook mee met de mensen om je heen? Heerlijk om eens wat anders samen thuis te doen, een mooie leerzame ervaring. Jouw vogeltjes doen mee aan de kunstinstallatie Vogel-Vrij en zijn deze zomer te bewonderen in Centrum Beeldende Kunst Emmen, locatie Rensenpark. 

Ik zie je graag in het echt en voor nu toch 'gewoon' digitaal!
Liefs Myrte.

Geen Keramiekmarkt Dwingeloo i n 2021!

•  Geen keramiekmarkt Dwingeloo op 13 mei 2021!
We hopen op hemelvaartsdag 26 mei 2022 een nieuwe Keramiekmarkt Dwingeloo te organiseren. NB: Voor de markt in 2022 zal een geheel nieuwe inschrijvings- en selecteronde plaats vinden. De inschrijving zal medio oktober 2021 open gesteld worden. www.keramiekmarktdwingeloo.nl

OPROEP: Jouw werk in KLEI?

       
Doe mee aan de rubriek KleiGalerij! In 2021 heeft iedere aflevering van de rubriek KleiGalerij in KLEI weer een thema. Abonnees van het blad kunnen een goede foto (jpg of tiff, ca. 2 of 3 MB) van hun werk insturen naar redactie@klei.nl Vermeld daarbij: • De naam van de maker (met geboorteplaats en -jaar) • De titel • Het jaartal waarin het gemaakt is • Gebruikte materialen • Afmetingen (H x B x D) • De naam van de fotograaf • Huidige adres en woonplaats en (eventueel) de website • Vertel in maximaal 75 woorden iets over de maker en/of het werk zelf. De redactie plaatst uitsluitend kwalitatief goede foto’s van objecten die in het thema passen. Ben je (nog) geen abonnee, dan nodigen we je bij deze van harte uit om dit te worden. Een jaarabonnement kost op jaarbasis in 2021 voor Nederland en België € 28,50 met incassomachtiging; € 30,00 bij andere betaalwijze.
Thema’s en uiterste inleverdata 2021
2021-2 (maart-april): Vazen: Inleveren vóór 10 januari 2021.
2021-3 (mei-juni): Transport: Inleveren vóór 10 maart 2021.
2021-4 (juli-augustus): Teksten op keramiek: Inleveren vóór 10 mei 2021.
2021-5 (september-oktober: Herhaling: Inleveren vóór 10 juli 2021.
2021-6 (november-december): Kerst: Inleveren vóór 10 september 2021.

OPROEP: Galerie Huis ter Heide

De kunstenaars van Galerie Huis ter Heide zoeken nog een collecief lid (ruimtelijk). Iets voor u?
Mail naar: kunstenaars@galeriehuisterheide.nl

OPROEP: Uw favoriete glazuurrecept delen?

In de rubriek ‘Het glazuurrecept’ delen lezers van KLEI een van hun favoriete glazuurrecepten. Dat kan een geheel eigen glazuur zijn, maar ook een bestaand glazuur met eigen aanpassingen. Ook een recept delen? Stuur dan een mail aan redactie@klei.nl met als titel ‘Glazuurrecept’. Beantwoord in de tekst onderstaande 3 vragen en stuur twee goede foto’s mee: een detailfoto van het glazuur en een foto van het werk (jpg of tiff, ca. 2 of 3 MB).
  1. Waarom is dit glazuur een van je favorieten?
  2. Wat zijn de eigenschappen van het glazuur?
  3. Wat is de herkomst van dit glazuur?

OPROEP om te exposeren

Rottum is een klein wierdendorpje in Noord-Groningen. In het kerkje worden, naast andere activiteiten, al 12 jaar exposities georganiseerd. Het gaat voornamelijk om hangend werk. Bent u geïnteresseerd voor de jaren 1921 of 1922 stuurt u dan foto's van uw werk naar mirjambouchier@gmail.com Er zijn aan het exposeren geen kosten verbonden.

Discussieforum is verhuisd van de website naar Facebook

Op de nieuwste versie van de website www.klei.nl (inmiddels online), is geen discusieforum meer aanwezig. De reden hiervoor is dat er steeds minder belangstelling is voor het gebruik van het forum en dat het bouwen van een nieuwe versie te hoge kosten met zich meebrengt. Van de informatie uit het oude forum en uit de periode vanaf 2016 tot 21 mei 2020 komt binnenkort een read-only bestand en deze zal op de website onder 'handig' worden geplaatst zodat alle informatie nog wel toegankelijk blijft.
Op Facebook kunnen vragen gesteld worden aan de redactie en aan andere keramisten via de groep 'KLEI keramiek magazine - informatie delen en vragen stellen'. Hier kunnen ook foto’s van werk en aankondigingen van exposities gedeeld worden. Ga naar Facebook

In Memoriam Johan van Loon (1934-2020)

                 
Op 24 februari van dit jaar overleed Johan van Loon, door velen ook wel de ‘textiele keramist’ genoemd. Van Loon begon zijn carrière als textielontwerper. Rond de jaren 60 raakte hij geïnteresseerd in keramiek en heeft in de jaren daarna alle mogelijkheden van het vak verkend. Inmiddels wordt hij tot een van de grondleggers van de kun­ste­naars­keramiek gerekend, niet alleen nationaal, maar ook internationaal. Van Loon studeerde in de jaren 50 bij de voor­loper van Rietveld Academie in Amsterdam en aan­sluitend in Kopenhagen. In 1977 werd hij docent keramiek aan de Academie St. Joost in Breda. Daarnaast was hij gastdocent aan diverse Duitse kunst­opleidingen. Johan van Loon werkte zowel met porse­lein als met steengoed en glas. Ook textiel is hem blijven boeien. Hij ontwierp onder meer voor de Duitse porseleinfabrikant Rosenthal AG en het Deense Kongelig Porslin. In 2016 ontving Johan van Loon voor zijn oeuvre de Van Achterbergh-Domhof Prijs, een prijs die elke twee jaar wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die van bijzondere betekenis is voor de ontwikkeling van de hedendaagse keramiekkunst in Nederland. In het juryrapport werd hij - samen met Jan van der Vaart - de aartsvader van de moderne Nederlandse keramiek genoemd. Ook werd de invloed genoemd die Johan van Loon op de jongere generatie heeft gehad, niet alleen door de manier van lesgeven, maar vooral ook door de kwaliteit, zeg­gingskracht en variëteit van zijn werk zelf. Er waren plannen voor een overzichtstentoonstelling in september van dit jaar in het Princenhaags Museum in Breda. Johan van Loon hoopte daar nog bij te kunnen zijn. Helaas is dat niet zo. De overzichtstentoonstelling komt er alsnog aan het einde van dit jaar, nu als eerbetoon. In KLEI keramiek magazine 1-2019 vertelde Johan van Loon nog zeker tien levens nodig te hebben: ‘De uitspraak ‘Panta Rhei’ (alles in beweging) van de Griekse wijsgeer Heraclitus lijkt Johan van Loon op het lijf geschreven. “Niets blijft hetzelfde en alles stroomt. Wat er ooit was, komt nooit meer terug. Het enige wat er in mijn werk niet verandert, is de verandering. Ik verval nooit in herhaling, noch in kleur, noch in vorm omdat het materiaal in al zijn hoedanigheden al zoveel te bieden heeft. Ik denk persoonlijk dat ik nog tien levens nodig heb om alle mogelijkheden die het materiaal biedt te kunnen verwerken. Telkens weer een nieuwe wereld scheppen vanuit het ‘vinden’…’’ BB

In Memoriam Sonja Landweer (1933-2019)

         
Keramiek voor de ziel De Nederlandse keramist Sonja Landweer werd na haar komst in Ierland in 1965 al gauw opgenomen in de kring van de groten van de Ierse cultuur. De dichter en Nobelprijswinnaar Seamus Heany opende haar tentoonstellingen. De bekende schilder Barrie Cooke werd haar partner en de vader van haar enige kind Aoine. Haar werk werd zeer gewaardeerd en werd aangekocht door Ierse en internationale verzamelaars en musea. In 1981 werd zij verkozen tot lid van de Aosdana, het hoogste eerbetoon voor kunstenaars in Ierland. Sonja Landweer werd in 1933 geboren in Amsterdam; haar ouders waren antroposofen. Die levensfilosofie heeft eigen levenshouding diep beïnvloed. Het maakte haar tot een uitzondering in de katholieke samenleving van Ierland. In mijn jonge jaren was ik één van de velen die zij inspireerde en met wie zij haar overtuigingen deelde. Ze overleed op 15 december 2019 in haar huis in Thomastown, County Kilkenny. Ze was een eigenzinnige kunstenaar wier werk is bezield door mystiek. Het oppervlak van haar keramische werk en later van haar bronzen is subliem van diepte. Haar kleurgebruik is buitengewoon, het palet weerspiegelt het Ierse landschap. Haar vormen zijn klassiek en toch eigentijds, in evenwicht met de gedurfde kleuren. In haar latere jaren maakte zij abstracte gesloten vormen, sommige met een zwart oppervlak om vooral de vorm goed te laten uitkomen. Een bezielende wind is gaan liggen. Ik mis haar. Deirdre McLoughlin

Grootste Delfts blauwe vazen ter wereld

Heinen Delfts Blauw heeft de grootste Delfts blauwe vazen ter wereld gemaakt en op vrijdag 13 december 2019 worden deze onthuld in Delft. De vazen zijn ontworpen door Heinen Delfts Blauw, op authentieke wijze met de hand gemaakt in porseleinstad Jingdezhen en vervolgens beschilderd door een meesterschilder van Heinen Delfts Blauw. De vazen zijn ruim drie meter hoog en wegen grofweg 250 kilo per stuk. Een bijzonder staaltje vakmanschap! Na de onthulling van de vazen zijn ze een week te bezichtigen bij onze Delfts blauw aardewerkfabriek PAAUW in Delft. Daarna zullen de vazen op verschillende locaties in Nederland tentoongesteld worden. www.degrootstedelftsblauwevazen.nl/2019/10/25/de-vazen-beginnen-aan-hun-reis/

In Memoriam Pauline Wiertz

IN MEMORIAM Pauline Wiertz Op 26 april is beeldhouwer, keramist en sieraad­ontwerper Pauline Wiertz (Amsterdam, 1955) in haar woonplaats Amsterdam overleden. Ze laat een rijk oeuvre aan barokke objecten, beelden en sieraden in porselein na. Kippenpoten, kreeften, vissen, schaal- en schelpdieren, citroenen en krabben. Pauline Wiertz goot elementen uit de natuur en uit haar directe leefwereld in porselein, combineerde ze tot stillevens en decoreerde ze met kleurrijke transfers. Deze keramische assemblages hadden alles te maken met koken en eten, zodat het werk een brug sloeg tussen oog en tong. Etenswaren gestold in porselein. De uitbundige toepassing van zowel eigentijdse als nostalgische transfers versterkten de vorm, gaven ieder stuk een eigen karakter en deden denken aan rijk gevulde tafels met fruit, wijn en lekker eten. De verschillende onderdelen van de veelal barokke gebruiksobjecten als kandelaars, schalen, vazen, tafelstukken en serviezen werden met glazuren aan elkaar bevestigd en refereerden aan vervlogen tijden en vergane glorie. Begin van deze eeuw deden ook andere vormen zoals pistolen, portemonnees en tasjes hun intrede. Deze voorwerpen werden gedecoreerd met afbeeldingen van etenswaren of werden onderdeel van een stilleven. Daarnaast werkte ze aan een collectie sieraden: colliers, oorsieraden en ringen waarin porselein werd gecombineerd met vilt, (edel)stenen, goud en zilver. Foto: Pauline Wiertz, Koraal met vis, 2008; porselein; h. 40 x 35 cm. Foto Ron Zijlstra